Best Gezond
Image default
Alternatief

Holistisch leven, wat betekent dit nu precies?

De betekenis holistisch verwijst naar een alomvattende benadering van iets en betekent letterlijk heel zijn. Biologisch, psychologisch en sociaal evenwicht zijn de doelen van holisme. Het belangrijkste is om weerstand te bieden aan de drang om alleen op logica te vertrouwen. Onderdruk je emoties niet, ook niet als je zaken doet. Een holistische strategie, of het verbinden van al onze delen, inclusief het hart en de hersenen, maakt ons bewuster, tevredener en gemotiveerder. Dit helpt ons om alle obstakels te overwinnen. Het vertegenwoordigt echt een holistische manier van leven. Wil je meer weten over holistisch leven? Lees dan verder!

Wat zijn holistisch denken en holisme?

Jan Christian Smuts bedacht de uitdrukking “holisme” (die leefde van 1870 tot 1950). Hij definieerde holisme als een theorie die stelt dat het geheel (“holos” in het Grieks betekent het geheel) groter is dan de som van de samenstellende delen in zijn boek “Holism and Evolution”, dat in 1926 in Londen werd geschreven. Een alomvattend gezichtspunt dat bekend staat als holisme, ziet de mens als een drie-enig wezen bestaande uit lichaam, ziel en geest. Het menselijk organisme is, volgens de holistische benadering van gezondheid, een complex onderling verbonden en onderling afhankelijk systeem van levensprocessen in plaats van de som van zijn afzonderlijke delen. Holistisch denken is essentieel voor een gezond leven. Wil je meer leren over holistisch leven? Volg dan een opleiding van Zoma Opleidingen.

Verhoog je inname van voedzaam voedsel

Een holistische benadering van het leven omvat het eten van gezond, biologisch voedsel. Vermijd industrieel bewerkte voedingsmiddelen die veel geraffineerde suikers en transvetten bevatten. Kies in plaats daarvan voor voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Eet meerdere keren per dag een volledige, uitgebalanceerde maaltijd. Je kunt je lichamelijk en geestelijk beter gaan voelen door voedingsmiddelen te kiezen die je lichaam de volledige hoeveelheid vitamines en mineralen geven die het nodig heeft. Een holistische benadering van het leven zal je helpen om je gezondheid te behouden en om je immuniteit te verhogen. Je zult ongetwijfeld de positieve effecten van je dieet opmerken. 

Verhoog je fysieke activiteit

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging een van de beste manieren is om de niveaus van dopamine en serotonine te verhogen. Je kunt stress, prikkelbaarheid en chronische vermoeidheid verminderen door regelmatig te sporten, maar het moet iets zijn waar je echt van geniet.

Oefen en beheer stress om angst te verminderen

Er moet een trigger zijn om stress te veroorzaken. De oorzaak is meestal een externe factor, zoals familieproblemen, werk deadlines, een aanmatigende baas of angst voor een lichamelijk onderzoek. Constante stress ontwikkelt zich tot angst, wat leidt tot aanhoudende fysieke en mentale spanning die kan uitgroeien tot een psychische aandoening. Hoe kan men in dergelijke omstandigheden een holistische levensstijl leiden? Begin met lichamelijke activiteit. Hierdoor kan het lichaam herstellen van de cortisol- en adrenaline stoot. Erken wat je kunt beïnvloeden en wat niet. Concentreer je inspanningen vervolgens op het oplossen van wat je kunt, terwijl je accepteert wat buiten je controle ligt. Maak een korte wandeling terwijl je naar rustgevende muziek luistert. Bij ZoMa Opleidingen kun je een cursus volgen over een holistische benadering.