Best Gezond
Image default
Voeding

Paardenwelzijn en gezonde natuurlijke paardenvoeding

Alles wat je moet weten over paardenwelzijn

Wat zijn paarden toch geweldige mooie dieren, niet waar? Het zijn ook sociale dieren die graag aandacht en liefde krijgen, maar ook veel bewegingsvrijheid nodig hebben. Toch staan paarden en pony’s doorgaans voor een groot deel alleen in een box. Je kunt je voorstellen dat wanneer een paard heel vaak alleen is, dat van invloed heeft op de gezondheid, fysiek en mentaal. En in Nederland zijn er geen wettelijke minimum eisen aan huisvesting en verzorging van paarden. Wel is er in 2011 een paardenbesluit genomen in samenwerking met de Dierenbescherming waarbij is bepaald dat minimaal 4 uur per dag een paard los moet kunnen lopen, dan wel in groepsverband, om verveling van het paard tegen te gaan. Bij Equilin hebben we ook veel onderzoek gedaan naar Paardenwelzijn.

Drs. Annette van Weezel, eigenaar van Equilin en bedenker van ‘Het Nieuwe Voeren‘ heeft in 2021 een boek uitgebracht met de laatste wetenschappelijk inzichten als het gaat om voeding en gezondheid. Want ook daarin zijn er veel misverstanden en onduidelijkheden die opgeklaard worden in het boek. Zoals de ruwvoer behoefte en waar je op moet letten als je krachtvoer geeft aan je paard.

De ruwvoer behoefte van het paard

Het is niet zo heel lang geleden dat de algemene consensus was dat een paard 1 kg hooi ( ruwvoer) moest krijgen per 100 kg lichaamsgewicht. Dankzij het onderzoek dat Annette van Weezel heeft gedaan weten we dat die informatie niet meer klopt. Een paard dient namelijk veel méér ruwvoer te krijgen dan voorheen gedacht. Dat is zelfs het dubbele. De reden? Simpel, een paard krijgt namelijk belangrijke voedingsstoffen binnen via ruwvoer en die heeft het paard simpelweg nodig om geen honger te hebben en een goed voldaan gevoel te krijgen. Meer onderzoek laat ook zien dat een gezonde darmflora aan de basis staat van de gezondheid van een paard.

Hoe meer de darmflora van een paard in balans is, hoe gezonder het paard. Met het advies om de ruwvoer behoefte te verdubbelen, betekent het ook dat een paard meer eiwitten en suikers (koolhydraten) binnenkrijgt. Dat is natuurlijk logisch en niet per se verkeerd. Maar dit vraag wel om een gebalanceerd voeding als supplement! Dat betekent dat het advies van Equilin is om zoveel mogelijk natuurlijke paardenvoeding te geven als aanvullende krachtvoer dat niet teveel voedingsstoffen bevat wat het paard al uit ruwvoer haalt.

Wat draagt nog meer bij aan paardenwelzijn?

Het de bedoeling dat houders van paarden en pony’s alles eraan doen om de gezondheid te waarborgen. Daarom is elke paardenhouder verplicht zijn dieren te verzorgen en huisvesten. Daarboven geldt tevens;

  • Er moet voldoende ruimte zijn.
  • Dieren moeten een schone en droge ligplek hebben.
  • Er moet voldoende licht zijn in de stallen.
  • Geen uitstekende scherpe randen in de stallen.

Ook mogen paarden en pony’s niet te zwaar werk doen of werk doen waarvoor ze niet geschikt zijn. Zo is het verboden om paarden te gebruiken als vervoer- of transportmiddel als het dier daar helemaal niet geschikt voor is.

Equilin producten voor kwalitatieve voeding | Krijg gratis voedingsadvies voor het paard

De producten van Equilin® spelen goed in op de veranderde voedingsbehoefte en zijn zelfs meervoudig bekroond, waaronder de HIP Award in 2019; als ‘kantelaar’ van de sector. Daar zijn we natuurlijk erg trots op! Voor nieuwkomers in de markt van paardenvoeding bieden we handige startpakketten aan waarmee paardenhouders direct aan de slag kunnen met ‘Het Nieuwe Voeren’. Deze startpakketten zijn afgestemd aan de levensfase (veulen of pony) of krachtinspanningen (hobby, dressuur of sport) van het paard. Ook hebben we een handig voedingsadvies voor het paard online staan op onze website. Door deze in te vullen krijg een persoonlijke advies op basis van jouw paard. Deze is gratis!

https://www.equilin.eu/