Best Gezond
Image default
Tandheelkunde

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door slechte mondhygiëne

Het is u waarschijnlijk bekend dat een slechte mondhygiëne invloed heeft op uw algehele gezondheid, maar volgens mondhygiënist Hoofddorp is niet iedereen zich hiervan bewust. Toch komt deze stelling niet uit de lucht vallen. De tandartsen Hoofddorp, die ons vandaag van deze interessante weetjes voorzien, geven aan dat wetenschappelijk is bewezen dat een slechte mondhygiëne een verband heeft met veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Wist u bijvoorbeeld dat zowel tandvleesbloedingen als een slechte adem ook manieren zijn waarop uw lichaam u meldt dat iets niet in orde is? Hieronder volgen enkele gezondheidsproblemen die veroorzaakt of verergerd worden door een slechte mondhygiëne.

Kanker

Omdat eenieder een bepaalde hoeveelheid kankercellen heeft, is de vraag vaak wat de cellen laat groeien tot op het punt dat deze uw leven bedreigen. Tandartsen geven aan dat onderzoekers nu geloven dat onder andere de bacteriën die aanwezig zijn bij parodontitis (tandvleesaandoening) het enzym kunnen activeren dat kankercellen laat groeien. Andere kankersoorten zoals alvleesklierkanker, longkanker en bloedkanker zijn alleen een paar voorbeelden waarbij een slechte mondgezondheid de risico’s kan verhogen.

Zwangerschapscomplicaties

Volgens een studie hebben zwangere vrouwen met parodontitis veel meer kans op baby’s met ondergewicht en een te vroege bevalling. Daarom raden artsen aan dat vrouwen in de verwachting extra aandacht hieraan besteden. Dit kan wel een uitdaging zijn aangezien de meeste zwangere vrouwen door hormoonschommelingen gebitsproblemen oplopen. Een tip is om optimaal de tandarts te bezoeken gedurende deze periode.

 

Diabetes

Een slechte mondhygiëne is ook cruciaal voor diabetici, aldus mondhygiënist Hoofddorp. Diabetes heeft op verschillende manieren een verband met tandvleesontstekingen. Iemand met een te hoge suikerinname heeft doorgaans meer kans op tandbederf, maar iemand die lijdt aan diabetes is ook vatbaarder voor tandvleesontstekingen die leiden tot parodontitis. Bovendien bestaat er bij tandvleesaandoeningen altijd de risico dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Omdat tandvleesaandoeningen de suikerspiegel in het bloed kunnen verhogen, bestaat er een groter risico op het ontwikkelen van diabetes in zo’n geval. Wat erg vervelend is, is dat het voor een diabeet moeilijker is om deze punten onder controle te houden.

Hart- en vaatziekten

Verder kan een slechte mondhygiëne volgens wetenschappelijke studies ook leiden tot hart- en vaatziekten. Wanneer iemand last heeft van een ontstoken en bloedend tandvlees, ontbrekende tanden en een slechte adem kunnen deze situaties de bloedvaten beschadigen. De persoon loopt hierdoor een grotere kans op hartblokkade en bloedstroomcomplicaties, wat behalve tot een hartaanval ook tot hypertensie en beroertes kan leiden.

Ademhalingsproblemen

Een slechte adem houdt ook verband met ademhalingsproblemen. Dat gebeurt doordat bacteriën in de mond worden ingeademd en dan in de longen terechtkomen. Wanneer de bacteriën in de longen terechtkomen, kan dit leiden tot bronchitis, longontsteking en andere longziekten.

U bent zich nu beter bewust van gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door een slechte mondhygiëne. Hoe kunt u ze voorkomen? Een goede tip is om routinebezoeken aan de mondhygiënist voor orale onderzoeken en reiniging te brengen, zodat u de risico’s op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen en een slechte adem vermindert. Een andere is dat u simpelweg goed voor uw gebit zorgt door optimaal te poetsen, flossen, mondreinigingsmiddelen gebruikt die fluoride bevatten en het eten van zoete lekkernijen vermindert.

https://tandartsmondain.nl/