Best Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat is een dekbed?

Wat is een dekbed?

Een dekbed is een donzige, dikke, decoratieve deken die wordt gebruikt als de bovenste laag op uw bed. Lakens of extra dunne dekens kunnen eronder worden gebruikt. Dekbedden zijn meestal gevuld met synthetische vezels zoals polyester of katoenmengsels en zijn meestal gewatteerd of gestikt in een of ander patroon zodat het materiaal stevig en gelijkmatig verdeeld is.

Comforters worden meestal verkocht in beddengoed sets of bed-in-a-bag sets met andere coördinerende stukken, zoals lakens en kussenslopen, allemaal gemaakt voor dezelfde bed grootte. Ze zijn bedoeld als sluitstuk, en dus niet bedoeld om te bedekken met iets of te combineren met andere accessoires. Dit maakt het decoreren van uw bed heel eenvoudig.

Hoe een dekbed of comforter gewassen moet worden

Wat het wassen betreft, is er een klein verschil tussen de technieken voor een dekbed en een dekbed. Houd in gedachten dat dit algemene richtlijnen zijn en dat u het label op uw dekbed of dekbed moet controleren voordat u het gaat wassen.

Aangezien dekbedden van verschillende stoffen zijn, is het vooral belangrijk om te letten op de wasinstructies op het etiket van het dekbed en de verpakking. De meeste dekbedden kunt u op bepaalde warmtestanden in de wasmachine wassen, maar sommige moeten chemisch worden gereinigd.

Comforters daarentegen kunnen meestal alleen chemisch worden gereinigd. Als u echter een overtrek over uw dekbed gebruikt, kunt u die er gemakkelijk afhalen en in de wasmachine gooien. U hoeft het dekbed zelf niet vaak te reinigen.

Dekbed vs. Comforter: Voor- en nadelen

Voordelen dekbed

 • Lichtgewicht stoffen zorgen voor een luchtigere textuur
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Verfrist de look van uw bed met gemak

Nadelen dekbed

 • Biedt niet zo veel dekking (overhang) als een dekbed
 • Kan gaan klitten aan de binnenkant van de hoes
 • Soms onhandig in elkaar te zetten

Voordelen van een comforter

 • Geen montage nodig
 • Behoudt zijn vorm
 • Zeer geschikt voor decoratie omdat ze meer over het bed hangen dan dekbedden

Nadelen

 • Moeilijker schoon te maken
 • Ze hebben de neiging om na verloop van tijd plat te worden
 • Het kan niet warm genoeg zijn tijdens de wintermaanden

Wat is de overeenkomst tussen een dekbed en een comforter?

De overeenkomsten tussen de twee zijn dat ze allebei fungeren als de belangrijkste donzige, dikke deken op je bed. Ze moeten allebei esthetisch aantrekkelijk zijn (met of zonder overtrek), omdat ze waarschijnlijk een zichtbaar hoofdonderdeel zullen zijn.

Het verschil tussen deze twee beddengoed items is dat een dekbed is bedoeld om te worden gebruikt als zodanig, en een comforter is bedoeld om te worden gebruikt met een dekbedovertrek, dekbedovertrek, of top dekbed. Een dekbed kan u ook warmer houden, omdat het bedoeld is om te worden gebruikt zonder extra lakens of dekens, hoewel u die kunt toevoegen als u dat wilt.

Tot slot

Weinig dingen zijn zo belangrijk als een goede nachtrust, en uw sprei speelt een grote rol bij het verkrijgen van een goede nachtrust. Als je een keuze probeert te maken tussen een dekbed en een dekbed, zorg er dan voor dat je weet wat je voorkeuren zijn wat betreft slaapcomfort – en wat betreft de hoeveelheid gedoe die je wilt om je bed fris te houden.