Best Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Alles over bloeddruk

Bloeddruk

Veel mensen leven met bloeddrukproblemen zonder zich ervan bewust te zijn, er zijn vaak geen symptomen, het kan een ernstig probleem zijn en de onderliggende oorzaak van mogelijk fatale problemen zoals een hartaanval en een beroerte. Het is ook een van de belangrijkste factoren bij hart- en nierziekten. 

Wat is bloeddruk?

Kort gezegd is het in feite een meting van de druk van het bloed dat tegen de wanden van uw slagaders drukt wanneer het door uw lichaam wordt gepompt. De bloeddruk wordt gemetenmiddels een bloeddrukmeter aan de hand van twee getallen. Bijvoorbeeld 120/80mmHg of 120 over 80 zoals het meestal wordt genoemd. 

Systolische druk (het eerste getal) is de druk van uw hart die uw bloed door uw lichaam pompt
De diastolische druk (het tweede getal) is de druk die uw hart uitoefent wanneer het zich ontspant tussen twee slagen.

Een normale bloeddruk is 120/80 of minder, en idealiter geldt: hoe lager, hoe beter. Een bloeddruk tabel illustreert verschillende niveaus van bloeddruk, rekening houdend met beide getallen. Als u zich in de ‘pre-hoge bloeddruk’ regio bevindt, moet u echt beginnen na te denken over het nemen van stappen om uw cijfers te verbeteren en te voorkomen dat ze verder stijgen.

Als uw bloeddruk in het bereik ‘hoge bloeddruk’ ligt, moet u, als u dat nog niet hebt gedaan, uw arts raadplegen over mogelijke oorzaken en behandelingen.

5 tips om de bloeddruk te verlagen
Als uw bloeddruk hoger is dan normaal, is het goede nieuws dat u er iets aan kunt doen:

1. Bewegen
Ten minste 5 keer per week 30 minuten matige activiteit waarbij uw hart harder gaat pompen, is al een goed begin. Het geeft uw hart een oefening en helpt uw slagaders soepel te blijven.

2. Let op uw gewicht
Verlies die extra kilo’s en blijf binnen een gezonde gewichtsgroep – uw huisarts of verpleegkundige kan u vertellen wat voor u een gezonde groep is.

3. Verminder uw zoutinname
Zout verhoogt uw bloeddruk, dus het is de moeite waard om minder bewerkt voedsel te eten en geen zout aan uw maaltijden toe te voegen.

4. Eet veel fruit en groenten
Streef naar ten minste vijf verschillende porties per dag. Vergeet niet dat fruit en groenten kalium bevatten en dat ze het effect van zout tegengaan.

5. Drink alcohol met mate
Als u meer drinkt dan aanbevolen, kan uw bloeddruk na verloop van tijd langzaam stijgen. Probeer u te beperken tot niet meer dan 14 eenheden per week of 2-3 eenheden per dag voor zowel mannen als vrouwen.

Het is belangrijk dat u uw bloeddruk regelmatig laat controleren door uw huisarts of verpleegkundige. U kunt ook controleapparatuur krijgen waarmee u uw bloeddruk thuis kunt bijhouden. Deze zijn nuttig om uw vooruitgang te controleren wanneer u de bovenstaande stappen volgt.

Als uw bloeddruk hoog is, kan uw arts u medicijnen voorschrijven om uw bloeddruk onder controle te houden. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar en het kan zijn dat u verschillende soorten moet proberen om het medicijn te krijgen dat het beste bij u past.

Het is belangrijk dat u uw medicijnen goed inneemt en op gezette tijden inneemt. Voor het beste effect is het verstandig om ook een gezondere levensstijl aan te nemen, zoals uitgelegd in de tips hierboven.

Vergeet niet dat het altijd belangrijk is om professioneel medisch advies te vragen aan uw huisarts of verpleegkundige, als u aandacht nodig heeft.

bloeddruk