Best Gezond
Image default
Gezondheid voor mannen

Wat is algenolie & welke voordelen voor vegans?

Algen zijn rijk aan omega-3 en kunnen een uitstekend alternatief bieden voor andere bronnen. Wanneer de olie uit de algen wordt gewonnen, ontstaat een algenolie supplement dat de gezondheid van het hart positief kan beïnvloeden en het algehele welzijn kan ondersteunen. Het omarmen van de voordelen van algenolie kan ons denken veranderen over hoe we supplementen gebruiken om onze gezondheid van het hart en ons algemeen welzijn te ondersteunen.

Wat is omega-3?

Meervoudig onverzadigde vetten worden omega-3 genoemd, die de basis vormen van veel celmembranen in veel systemen in het lichaam. De drie belangrijkste omega-3 vetzuren zijn:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA) 

ALA omega-3 vetzuren komen vaak voor in plantaardige oliën, zaden, noten en zeevruchten, terwijl DHA en EPA vetzuren voorkomen in vis en andere zeevruchten. ALA wordt beschouwd als een essentieel vetzuur omdat het lichaam het niet kan aanmaken, wat betekent dat we het via de voeding moeten verkrijgen. 

Alle drie deze vetzuren zijn van vitaal belang voor de ondersteuning van de gezonde werking van het lichaam. ALA is de meest voorkomende vorm van omega-3 in een standaard dieet, omdat het in meer voedingsmiddelen voorkomt. Daarom is voor ALA zelden een supplement nodig om gezonde hoeveelheden te verkrijgen.

Hoewel ALA overvloedig aanwezig is, kan het lichaam het niet in grote hoeveelheden omzetten in de andere vormen van omega-3. ALA omega-3 kan worden omgezet in EPA en DHA, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Daarom is het belangrijk om EPA en DHA omega-3 binnen te krijgen via de voeding of via supplementen.

Omega-3 kan helpen om veel lichaamsfuncties te ondersteunen, zoals een gezond hart, gezonde ogen en een normale cognitieve functie.

Wat is algenolie?

Algenolie kent geen geheimen: het is gewoon olie gewonnen uit algen. Algen zijn aquatische planten/organismen die fotosynthese kunnen uitvoeren, maar de structuur van de meeste planten missen, zoals stengels, wortels en bladeren. Je vindt deze unieke organismen die de groene film vormen op de top van stilstaand water in meren of vijvers.

Algen zijn moeilijk te definiëren omdat ze variëren van kleine eencellige organismen tot grotere plantachtige formaties. Er zijn meer dan 30.000 soorten algen in de wereld. Algenolie wordt gemaakt van specifieke soorten microalgen. De voor algenolie gebruikte microalgen zijn dezelfde die vissen consumeren om ze van vetzuren te voorzien.

Met andere woorden, je krijgt alle grote voordelen gewoon rechtstreeks van de bron.

Microalgen zitten boordevol voedingsstoffen, en als de olie ervan wordt geëxtraheerd, levert dat een voedingsrijk supplement op dat grotendeels biologisch beschikbaar is voor mensen. Door algenolie te consumeren sla je de stap van het eten van vis over en krijg je de voedingsstoffen rechtstreeks van de bron.

De olie wordt zorgvuldig geëxtraheerd om de bescherming van de voedingsstoffen die door deze kleine krachtpatser worden aangemaakt te waarborgen. Algenolie is een bijzonder overvloedige bron van omega-3 vetzuren en kan een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden, vooral voor het hart.

Waarvoor wordt algenolie gebruikt?

Hoewel we misschien niet vaak horen over de wonderen van algenolie, is het een veel voorkomend ingrediënt in veel producten, zoals voedingsmiddelen, tuinproducten en voedingssupplementen. Omdat het antioxidanten bevat, gebruiken sommige bedrijven algenolie zelfs in cosmetische producten.

Vergelijkbaar met olijfolie kun je algenolie ook gebruiken bij het koken. Hoewel algenolie qua textuur en uiterlijk lijkt op andere bakoliën, kan de olie verschillende meer voordelen bieden, omdat hij minder verzadigd vet bevat en gezondere vetten in enkelvoudig onverzadigde vetten levert.

Algenolie heeft echter niet dezelfde omega-3 samenstelling als ze gebruikt wordt om te koken, omdat de vetzuren niet bestand zijn tegen hitte. Aan de positieve kant biedt de olie zonder de vetzuren een hoger rookpunt, waardoor je op hogere temperaturen kunt koken.

Algenolie als voedingssupplement

Algenolie wordt algemeen gebruikt als voedingssupplement voor degenen die proberen meer omega-3 in hun dieet te krijgen. Algenolie is zelfs zo rijk aan omega-3 vetzuren dat het wordt toegevoegd aan veel commercieel geproduceerd voedsel, zoals melk, eieren en vis, om hun omega-3 gehalte te verhogen.

Algenolie van bepaalde soorten bevat een aanzienlijke voedingsdichtheid aan EPA en DHA. Kwekers kunnen omstandigheden als UV-licht, zuurstof en temperatuur aanpassen om de hoeveelheid omega-3 in sommige algen te verhogen.

Uiteindelijk biedt deze plantaardige olie een grote verscheidenheid aan toepassingen en voordelen. Het kan nog meer voordelen hebben voor de gezondheid van het hart als het als supplement wordt gebruikt.

Wat zijn de voordelen van algenolie voor de gezondheid van het hart?

Omdat algenolie zo rijk is aan omega-3 vetzuren, draagt algenolie bij aan het gezond functioneren van vele delen van het lichaam. Omega-3 vetzuren worden vaak aangeprezen vanwege hun bijdrage aan de ondersteuning van een gezonde hartfunctie en doorbloeding. Omega-3 en algenolie kunnen de gezondheid van het hart in stand houden door het volgende te doen.

Cholesterolgehalte binnen gezond bereik houden
Regelmatige suppletie van algenolie kan helpen het cholesterolgehalte, dat al binnen het gezonde bereik ligt, op peil te houden. Algenolie en de omega-3 daarin kunnen een goede aanvulling zijn op een hart-gezond dieet.

Helpt normale bloeddruk te handhaven
DHA en EPA omega-3 kunnen een gezonde bloeddruk ondersteunen. Omdat algenolie overvloedig aanwezig is in zowel DHA als EPA omega-3, kan het bij consequent gebruik een gezonde bloeddruk ondersteunen, vooral in vergelijking met andere bronnen van ALA omega-3 vetzuren die in het lichaam moeten worden omgezet in DHA en EPA.

 Ondersteunend maar niet overtuigend onderzoek toont aan dat consumptie van EPA en DHA omega-3 vetzuren het risico op coronaire hartziekten kan verminderen. Vooral als het zo handig en milieuvriendelijk is als een dagelijkse portie algenolie, waarom zou je je lichaam dan niet voeden met Omega-3?

Waarom algenolie supplementen kopen?

Algenolie biedt een alternatief voor vis en visolie als uitstekende bron van gezonde omega-3 vetzuren. Daardoor is algenolie de perfecte keuze voor omega-3 supplementen voor mensen die een plantaardig dieet volgen. Het is ook een prima keuze voor wie geen plantaardig dieet volgt, maar niet tegen de geur van visolie kan. Algenolie heeft een neutrale smaak en geur, waardoor het een veel beter te verdragen supplement is.

Algenolie is de enige plantaardige bron van DHA en EPA omega-3, maar het is ook de meest overvloedige bron. We denken gewoonlijk aan vis als de best mogelijke bron van DHA en EPA omega-3, omdat ze zulke grote hoeveelheden bevatten. Vissen produceren deze omega-3 echter niet zelf – ze krijgen de voedingsstoffen binnen door een dieet dat rijk is aan microalgen.

Het kiezen van algenolie boven visbronnen van omega-3 kan ook in meerdere opzichten efficiënter zijn. Studies tonen aan dat het lichaam een aanzienlijk grotere hoeveelheid omega-3 uit algenolie kan opnemen dan uit krill of vis, wat wijst op een betere biologische beschikbaarheid van de voedingsstoffen.

Tot slot biedt algenolie dezelfde, zo niet meer, voedingsvoordelen als visolie met minder risico’s. Algenolie kan onder gecontroleerde omstandigheden in zout water worden geproduceerd, in tegenstelling tot het uit de oceaan halen.

Deze kweekmethode betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over dezelfde microplastics of gifstoffen als bij vis. Veel visbronnen van omega-3 kunnen vervuild zijn met kwik of andere gevaarlijke chemicaliën. Algenolie neemt twijfel weg en biedt je gemoedsrust.

Ervaar zelf de voordelen van algenolie supplementen

Uiteindelijk is algenolie al lang omarmd vanwege de uitgebreide lijst van voordelen die het biedt voor de ondersteuning van de gezondheid van het hart en het algehele welzijn. Algenolie bevat meer omega-3 vetzuren dan andere voedingsbronnen in de natuur, waaronder vis. Overweeg een supplement van algen om je omega-3 inname te maximaliseren en de geur van visolie te vermijden. Op de website van Vitamines.com vind je een groot assortiment van kwalitatieve algenolie supplementen.